Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

 

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

 

Een bevolkingsonderzoek is een gratis medisch onderzoek om een ziekte vroeg op te sporen. De overheid biedt 3 bevolkingonderzoeken naar kanker aan: baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Deze ziekten zijn vroeg op te sporen. Nog voordat er klachten ontstaan. Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen tussen de 30 en 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen.

 

Het bevolkingsonderzoek in het kort

 

 • Als u dit jaar 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.
 • Het bevolkingsonderzoek heeft voordelen en nadelen. De overheid biedt het onderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Maar of u zich laat onderzoeken, beslist u zelf.
 • Meedoen kan door een afspraak te maken met uw huisartsenpraktijk voor het maken van een uitstrijkje.
 • Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.
 • Als u een uitstrijkje laten maken lastig vindt en daarom niet mee wilt doen, kunt u bij de screeningsorganisatie een zelfafnameset aanvragen. Daarmee kunt u zelf materiaal uit uw vagina afnemen dat in het laboratorium getest wordt op HPV.
 • Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.
 • Als er in het uitstrijkje wel HPV wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan wordt u voor de zekerheid 6 maanden later uitgenodigd voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts.
 • Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.

 

Niet deelname: Bij zwangerschap wordt geadviseerd het uitstrijkje uit te stellen tot een half jaar na de zwangerschap. Een uitstrijkje dient ook altijd te worden uitgesteld tot na de menstruatie. Het is niet nodig een uitstrijkje te laten maken als de baarmoedermond is verwijderd, of als minder dan een jaar geleden nog een uitstrijkje met een normale uitslag is gemaakt.

Klachten: Vrouwen die trouw meedoen aan het bevolkingsonderzoek lopen minder kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen. Toch is het goed om bij tussentijdse klachten een afspraak bij uw huisarts te maken. De klachten zij:

 • Ongewonde afscheiding
 • Bloeding tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap
 • Bloeding tussen twee perioden van ongesteldheid in
 • Bloeding bij vrouwen die de overgang al hebben gehad.

 Voor meer informatie over het Bevolkingsonderzoek kunt u gaan naar de volgende website:

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Het_bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker

 

Via onderstaande link kunt u de folder baarmoederhalskankeronderzoek bekijken:

Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

Contact

Telefoon 0570-536760
 

Mw. G.C. Hoekstra, huisarts

Noorderplein 6
7412 VS DEVENTER
Telefoon:
0570-536760
Fax:
0570-615556
Spoedlijn: 0570-536760 toets 1
Buiten kantoortijden:
Spoedpost Deventer: 0570-501777
Routebeschrijving >